Testiculul necoborat

Constituie cea mai obisnuita problema genitala si una dintre cele mai commune probleme intalnite in practica urologiei pediatrice.

Unii autori clasifica entitatea in testicul distopic, incapabil sa coboare si sa se fixeze in scrot datorita a numeroase cauze si testicul ectopic, in care testiculul a coborat si s-a fixat in alt loc decat cel normal. In practica medicala se utilizeaza frecvent si termenul de “criptorhidie” in traducere “testicul ascuns” cu referire la acele situatii in care testiculul nu poate fi palpat, simtit pe canalul inghinal, in scrot sau oriunde altundeva.

Dezvoltarea testiculului are loc in abdomenul fatului de sex masculin pana in saptamana a 8-a. Exista doua stadii ale coborarii testiculare. In prima faza, ce poate fi mediata de substante mullerian-inhibitoare, testiculul migreaza in jos catre peretele abdominal si atinge locul viitorului inel inghinal intern dintr-a 7-a luna. In a doua faza, coborarea inghino-scrotala, testiculul traverseaza peretele abdominal si isi completeaza pasajul sau in scrot in cursul celei de-a 28-a saptamani de gestatie. Aceasta faza poate fi mediata de testosteron si de asemenea pare a avea nevoie de un gubernacul si nerv genitor-femural intact pentru a se termina cu succes.

La pacienti cu testicul necoborat, absenta totala a testiculului se intalneste la peste 40% din cazuri. Absenta testiculara unilaterala (monorhidia) este mai comuna decat absenta bilaterala (anorhidia) , un caz de anorhidie la 30 de cazuri de monorhidie.

Testiculul necoborat (criptorhidia) se intalneste mai frecvent la prematurul de sex masculin (aprox. 33%) fata de nou-nascutul la termen (aprox. 3%). Cu cat varsta gestationala este mai mica cu atat este mai probabil sa existe si un testicul necoborat.

Sub influenta hormonilor materni, in primul an de viata se poate produce si coborarea spontana astfel incat la baieti cu varsta de 1 an numai 2,7 – 2,8% din ei raman cu diagnosticul de testicul necoborat. Virtual, toti acesti testiculi coborati in timpul primelor 6 luni de viata coincid cu asa-numitul peak postnatal de androgeni.

Cand exista o hernie concomitenta sau in fata unui reflex cremasterian mai activ putem avea situatia unui testicul retractil sau pseudocriptorhidism.

Indicatiile de tratament pentru testiculul necoborat include:

 1. diminuarea reducerii fertilitatii asociata cu criptorhidia
 2. posibila prevenire a transformarii maligne a testiculului necoborat
 3. corectia unei hernia asociate (canal peritoneo-vaginal persistent)
 4. prevenirea torsiunii testiculare
 5. indepartarea factorului psihogen legat de existenta unui scrot gol.

Scopul tratamentului este de a obtine o fixare permanenta a testiculului in scrot.

Tratamentul poate fi:

a)Tratament hormonal

Exista controverse in ceea ce priveste tratamentul hormonal, dar ceea ce este sigur este ca terapia hormonala, indifferent ca ajunge sau nu la coborarea testiculului, nu poate fi decat benefica. In studii efectuate pe serii mari de pacienti rata de succes a variat intre 30 si 50%. Se utilizeaza gonadotrofina corionica umana (Pregnyl) in diferite scheme de tratament.

Schema de tratament recomandata de International Health Foundation in 1974 este 250 U.I./doza la copilul mic, 500 U.I./doza la copilul sub 6 ani si 1000 U.I./doza la copilul mai mare administrate de 2 ori pe saptamana timp de 5 saptamani.

Contraindicatiile terapiei hormonale sunt reprezentate de cazurile asociate cu hernie aparenta clinic, cazurile cu cicatrice cu efect retractil pe testicul aparuta dupa chirurgia herniei sau tentative de orhidopexie precum si in cazurile de testicul localizat ectopic, ca si in cazurile in care acesti testiculi sunt impiedicati de un factor mecanic sa intre in scrot.

b) Tratament chirurgical

Indiferent de calea de abord si modalitatile de fixare in scrot, multitu-

dinea de procedee descrise au aceleasi principii enumerate inca de la descrierea originala a orhidopexiei in 1899:

- mobilizarea corespunzatoare a testiculului si vaselor spermatice

- repararea herniei asociate (canal peritoneo-vaginal permeabil)

- fixarea adecvata a testiculului in scrot
Nu sunt necesare precautiuni speciale in perioada postoperatorie.

CE TREBUIE SA STIM:

-  dupa varsta de 1 an, testiculii trebuie sa fie fixati in scrot bilateral

-in primul an de viata se poate incerca tratamentul hormonal, dar cu rezervele generate de rata de succes relativ modesta

- dupa varsta de 1 an incep procese degenerative la nivelul tesutului testicular deci operatia nu trebuie amanata.

105 comentarii pentru articolul “Testiculul necoborat

 1. va rog am doua intrebari: operatia de coborare testicol o faceti cu laparoscopul?
  si doi: biopsia este obligatorie la aceasta operatie sau realizati la fata locului starea testicolului?
  multumesc.

  • Buna seara,
   1. operatia de testicul necoborat se efectueaza pe cale clasica din urmatoarele considerente: incizia este minima, comparabila cu cea pentru calea laparoscopica, este obligatorie verificarea consistentei si aspectului testiculului si, chiar pe cale laparoscopica, necesita un timp de fixare al testiculului pe cale clasica.
   2. biopsia testiculara este practicata functie de starea testiculului sau este obligatorie daca varsta copilului este mai mare, peste 7 ani.
   Pentru mai multe amanunte este bine sa va programati la o consultatie dupa care va pot spune mai multe referitor la starea copilului d-voastra.
   Cu respect, Dr. Serban

 2. Buna seara am un baietel in varsta de 3ani si 4luni din pacate si noi ne confruntam cu aceasta problema. Am facut pana acum 2saptaman cure cu pregnil de 1000 o data pe saptama a cite 2 cure a cate 4 saptamani. Dupa prima cura a coborat mai jos inghinal dar, dupa doua a ramas acolo. Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce am de facut mai asteptam ca poate va cadea sau trebuie sa facem interventie chirurgicala sa mai asteptem. Va multumesc si astetam raspunsul dumneavoastra. Sanatate multa

  • Buna ziua
   Tratamentul cu Pregnyl (gonadotrofina corionica umana) poate fi eficient in situatia unui testicul incomplet coborat in scrot si la varste foarte mici. Dupa varsta de 1 an, la nivelul testiculului necoborat, incep procese degenerative ireversibile, primul afectat fiind prcesul de spermatogeneza.
   Pe de alta parte, conform legilor fiziologiei umane, orice cavitate neocupata o perioada de timp (in cazul nostru bursa scrotala) este “umpluta” cu grasime, deci coborarea testiculului prin stimularea dezvoltarii lui cu ajutorul Pregnylului este putin probabila.
   La varsta baietelului d-voastra este indicata coborarea si fixarea testiculului pe cale chirurgicala, din ceea ce imi spuneti d-voastra. Insa cel mai bine ar fi sa va programati o consultatie cu care ocazie vom stabili si atitudinea corecta pe care trebuie sa o urmam.
   Cu respect. dr. Serban C.

 3. Acum 8 ani mi-ati operat baietelul care avea doar 4 luni cu aceasta problema!!!Va multumesc inca odata!

 4. Buna seara

  Am 23 de ani si tin sa precizez ca am si eu aceata problema cu testiculul stang care nu este coborat.
  As mai putea sa fac ceva in acest sens sau este deja prea tarziu.

  Va multumesc mult

  • Buna seara,
   Daca testiculul nu este coborat, la varsta d-voastra este riscant sa se coboare si sa se pastreze.
   Va recomand calduros un consult la un medic urolog si asta cat mai repede posibil pentru a putea sa fiti ferit de neplaceri ulterioare.
   Cu respect,
   dr. Serban C.

 5. Buna ziua, am un baietel de 10 ani care nu are testiculele coborate in scrot. Am facut investigatii ecografice si RMN dar nu s-a putut observa in partea dreapta nimic iar in partea stanga se vede ceva, dar nu e sigur ca este testiculul. Exista posibilitatea ca sa aiba nici un testicul sau mai trebuie facute investigatii amanutite. O operatie de acest fel se poate face laparoscopic? Unde va putem gasi pentru o consultatie, avand in vedere ca nu suntem din Bucuresti?
  Va multumesc si astept un raspuns.

  • Buna seara,
   In primul rand imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund. Tinand cont de varsta baietelului d-voastra este nevoie urgent de coborarea si fixarea testiculelor in scrot. Situatia in care ambii testiculi sunt absenti este extrem de rara. Echografia regiunii inghinale si abdomenului inferior deceleaza de regula prezenta testiculilor si rareori este necesara efectuarea unor exminari mai speciale cum ar fi CT (tomografie computerizata) sau RMN (rezonanta magnetica nucleara)
   In ceea ce priveste posibilitatea efectuarii interventiei laparoscopic, ea se poate lua un discutie dar comporta si un timp clasic de fixare a testiculului in scrot, deci beneficiile ei sunt practic nule.
   Pentru programare la consultatie, va rog sa utilizati optiunea “programare online” din blog si va astept la Spitalul MedLife – Brasov.
   Cu respect,
   Dr. Serban C.

 6. Buna ziua
  Am un baietel cu varsta de 1 an si inca nu i-a coborat un testicul.ce ma puteti sfatui.medicul pediatru ma sfatuit sa nu fac tratament cu hormoni si mi-a spus ca simgura solutie este operatia chirurgicala.ce ma puteti sfatui?cum ma puteti indruma?va multumesc si astept raspunsul dumneavoatra.cu stima

  • Buna seara
   Acum, la varsta de un an, tratamentul medicamentos nu mai are practic nici un efect in ceea ce priveste coborarea si fixarea testiculului in scrot. Singura atitudine normala si corecta este cea chirurgicala.
   Cu respect,
   Dr. Serban

 7. Buna ziua, am un baietel de 1 an care s-a nascut fara ambii testiculi necoborati in scrot, am urmat la varsta de 7 luni tratament cu pregnyl 7 injectii, in urma carora testiculii au coborat pe canal si atat. Ei sunt palpabili, se pot localiza, intrebarea mea este: trebuie sa facem o singura operatie pentru coborarea ambilor testiculi sau doua operatii pentru fiecare in parte?Anestezia poate sa afecteze copilul la acesat varsta? Va multumesc!

  • Buna seara,
   Daca in urma administrarii de pregnyl testiculii nu au coborat in scrot, trebuie luata in discutie fixarea lor chirurgicala. Operatia poate fi efectuata in ambele parti in acelasi timp, dar, personal, nu sunt adeptul unei asemenea abordari din mai multe motive. In ceea ce priveste anestezia, ea poate fi aplicabila de la nasterere fara a fi urmata de “afectarea” pacientului.
   Pentru mai multe explicatii va astept la o consultatie..
   Cu respect, dr. Serban C.

 8. Am un baietel de 4 ani si 7 luni,si nu are nici un tersticul coborat.Mai precis unul e cateodata jos,si atunci celalalt se ridica sau sunt urcati amandoi.Dr. pediatru la care merg spune ca nu numai asta ar fi problema ci parca si penisul ar fi slab dezvoltat.Mi-a recomandat sa-i fac niste teste de hormoni,apoi sa facem tratament cu Pregnyl si eventual o operatie.Sunt foarte speriata ! Va rog fumos sa-mi spuneti cam ce este de facut! Am privit f. multe poze pe internet legate de dezvoltatea penisului,dar nu mi se pare cum ca ar avea micropenis,este mai mare.In stare de repaus este mic,dar in faza de erectie are cam 5-6 cm.AStept raspunsul dvs.

  • Buna seara,
   Este foarte dificil sa va dau un raspuns exact fara a consulta copilul/ Din ceea ce imi povestiti se pare ca exista ceva probleme si nu trebuie sa va multumiti cu ceea ce v-a spus medicul d-voastra de familie. Cel mai bine ar fi sa va faceti o programare la o consultatie pentru a vedea exact despre ce este vorba si fara sa mai pierdem timp.
   Cu respect, dr. Serban

 9. buna ziua. am un baiat de 4 ani si are ambele testicole coborate doar ca in unele momente ale zilei,ca de exemplu cand de frig, un testicul nu mai este la locul lui ca dupa 5 minute sa apara.este normal asa ceva sau ar trebui sa consult un medic.va multumesc

  • Buna seara,
   Ceea ce imi descrieti este un fapt normal si fiziologic la tinerii “barbati”. Este vorba despre reflexul cremasterian care in anumite situatii ascensioneaza testiculii din scrot pentru o scurta perioada.
   Cu respect, dr.Serban

 10. am un nepotel in varsta de 5 ani care din nastere nu a avut testicolul stang.la ultimul control efectuat de medicul pediatru,am aflat ca testicolul drept este desvoltat anormal,iar cel stang este ca un bob de grau.va rog sa-mi spuneti cat e de grav,si ce trebuie facut.dupa ce il vede medicul chirurg si efectuarea unei radioscopii,va rog sa-mi permiteti a va comunica diagnosticul efectiv ,precum si indicatiile medicului. cu tot respectul,va multumesc

  • Buna ziua,
   Ambii testiculi trebuiesc examinati echografic. Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin “testiculul drept este dezvoltat anormal iar cel stang este ca un bob de grau”. Daca aceasta este situatia reala, trebuie urgent sa luati legatura cu un medic chirurg pediatru.
   Cu respect, dr. Serban

   • buna seara am un nepotel de 9 ani si am depistat ca nu are un testicul coborat am dori un nr de tel al domnului doctor serban

     • nepotelul meu are 9ani si 49 kg acum 1saptamana am mers la un endocrinolog pentru ai face analizele pentru glanda si acolo am depistat ca nu are testicolul stang coborat dansa nea dat sa facem tratament cu pregnyl dv ce ne sfatuiti este tarziu daca ne programam dupa sarbatori? va multumesc

 11. Dupa efectuarea decalotarii la baietei , penisul acestora trebuie sa stea decalotat in erectie? Cum este la adulti ?

  • Buna seara,
   De regula decalotarea trebuie sa se faca “de la sine” in jurul varstei de aprox.5 ani si nu trebuie fortata o decalotare mai precoce. In caz contrar, sinechiile balano-preputiale se pot reface si sunt mai greu de “desfacut”.
   In mod normal, o erectie este urmata si de decalotarea glandului, partial sau total.
   Cu respect, dr. Serban

 12. Buna seara,
  acum doua saptamani, beietelul meu de 4 ani si 11 luni, in urma unui acces de tuse a inceput sa se plange de dureri foarte mari in zona inghinala. aceste dureri au durat aproape 4-5 ore.la consult de specialitate, chiryrgie pediatrica, ni s-a dat disagnosticul de ectopie testiculara dreapta si s-a recomandat interventie chirurgicala cat mai rapida. am consultat si un alt doctor cu aceeasi specialitate care, a recomandat mai inati un tratament cu pregnyl si apoi interventia chirugicala. Sunt reticenta la ideea de a-i face acest tratament, baietelul e astmatic, la injectii face crize puternice de tuse, si nici nu cred ca i-ar face bine niste hormoni. Va rog sa ma lamuriti. Va multumesc anticipat!

  • Buna seara,
   La varsta de aproape 5 ani este foarte tarziu pentru a incerca tratament cu Pregnyl. Va recomand sa efectuati urgent operatia de coborare si fixare a testiculului din 2 motive: aparitia durerii locale poate fi semn de suferinta a testiculului (ex.: torsiune) si in alta ordine de idei cu cat inaintam in varsta peste varsta de 1 an riscul de degenerare (inclusiv maligna!!) creste. Deci, nu mai incercati nimic altceva si luati legatu-
   ra cu medicul d-voastra chirurg pentru a efectua interventia.
   Cu respect, dr. Serban

 13. Buna seara,

  Am un baietel de 10 luni, iar la o consultatie la pediatru ni s-a spus ca nu se simt testiculele, iar pana seara inainte de culcare tot nu au coborat. Avand in vedere ca pana acum au fost coborate, care ar putea fi motivul ca testiculele sa se “ascunda” si care ar fi tratamentul?
  Este posibil ca plansul puternic al bebelusului sa afecteze testiculele?
  Va multumesc!

  • Buna seara, La varsta mica, este posibil ca testiculii sa ascensioneze pentru scurt timp, dupa care revin in pozitia initiala, in scrot. Este asa-numitul reflex cremasterian, destul de frecvent intalnit la varsta mica. Daca testiculii nu au coborat in scrot dupa o perioada de cateva ore, trebuie cautata o alta cauza a absentei lor din scrot ( au fost de la inceput ascensionati si nu ati sesizat acest lucru, s-a dezvoltat o hernie care mentine testiculul sus situat, etc). Tratamentul nu poate fi decat unul chirurgical, pentru coborarea si fixarea testiculului in scrot, dar acest lucru il poate decide un chirurg pediatru dupa consultarea copilului. Cu respect, dr. Serban

 14. Buna ziua! Am un baietel de 2 ani.La o luna a facut hernie inghinala bilaterala,iar la 4 respectiv 6 luni a fost operat. Insa testiculele nu mai sunt coborate. Dupa operatie erau la locul lor,acum nu. Mentionez ca la a doua operatie de hernie,la 6 luni,au adus copilul in salon,aproape treaz si foarte agitat.In plus mai are si intarziere in dezvoltare,a avut 1,600g la nastere.Sper sa ma puteti ajuta cu o parere..

  • Buna seara, Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund… Situatia pe care mi-o descrieti este anormala: testiculii trebuie sa se palpeze si trebuie sa ramana la nivelul scrotului indiferent ca a fost sau nu efectuata o interventie chirurgicala in zona ! Solutia ar fi sa va prezentati cu baietelul la un consult pentru a vedea care este cauza pentru care testiculele nu mai sunt in scrot si a lua masurile care se impun. Cu respect, dr. Serban

 15. buna ziua am un baietel de 3 ani si 10 luni are ectopie testiculara dreapta pe care am descoperit-o la 1 an si 10 luni dar dr care la consultat a spus ca nu e o graba putem astepta si pana la 5 ani dar citind pe forumul d-stra imi dau seama ca nu e asa pt inceput trebuie facuta o consultatie si apoi programati pt operatie peste ceva timp sau operati pacientul in aceeasi zi precizez ca eu am probleme de coagulare mai precis deficit de factor von willebrand i-am facut si baiatului ceva investigatii si mi-au spus k analizele pt varsta lui nu sunt relevante deoarece ei se agita si creste timpul de coagulare oricum ma intereseaza daca inainte sa vin la o consultatie trebuie sa-i repet din nou analizele , daca operatia impune vreun risc si cat dureaza … va multumesc

  • Buna ziua, In primul rand sfatul pe care l-ati primit este gresit, chiar periculos. In cazul copilului d-voastra trebuie efectuata coborarea si fixarea testicului printr-un procedeu chirurgical. Interventia chirurgicala se efectueaza prin programare intr-o alta zi decat cea in care facem consultul preoperator, consultul preanestezic si investigatiile de laborator necesare. Durata spitalizarii pentru acest tip de interventie este de 1 zi. Cu respect, dr. Serban

 16. va rog sa ma ajutati sotul meu in virsta de 35 ani are un testicol necoborit a inceput sa-l doara si sa se unfle cel inghinal ce sfat imi dati?

  • Buna seara,
   Sfatul meu este sa consultati de urgenta un chirurg sau un urolog!
   Cu respect, dr.Serban

 17. buna ziua,am 28 de ani si am o problema cu testicolul drept care din nefericire este necoborat si nu sa mai dezvoltat…la varsta de 8 ani am avut o interventie chirurgicala pt coborarea testicolului stang care a avut succes urmand sa realizez si cea de a doua operatie pentru celalalt testicol care din nefericire nu sa mai realizat…acum vreau sa ma operez dar vreau sa stiu ce urmari ar avea si daca se poate face un transplant pt inlocuire si daca pot sa am copii. multumesc anticipat!

  • Buna ziua,
   Situatia normala este cea a testiculilor coborati si fixati in scrot. In caz contrar, peste varsta de 9 ani, riscul de malignizare este foarte mare iar functia de generare de spermatozoizi este foarte serios afectata. In situatia in care la 28 ani un testicul nu este coborat, se recomanda interventia chirurgicala de urgenta. Hotararea de a pastra un asemenea testicul este asumata de chirurg si pacient, functie de aspectul testiculului si de rezultatul biopsiei testiculare prelevate. In general, testiculul coborat (cel stang) ar putea suplini productia de spermatozoizi dar avand in vedere ca interventia chirurgicala s-a efectuat tarziu (la varsta de 8 ani!) pastrarea capacitatii reproductive poate fi apreciata numai dupa efectuarea unei spermograme.
   Pentru a va rezolva problema, va recomand sa consultati un chirurg generalist sau un urolog.
   Cu respect, dr. Serban

 18. As vrea sa ma ajutati cu un sfat. La varsta de 1 an parca am fost operat pt coborarea testiculului stang. De atunci nu am mai fost la control deoarece medicul zicea ca tot este in regula. Cel stang este jumatate din cel drept, plus ca pe scrot se mai vad mci urme bineinteles vindecate in urma interventie dar din care uneori mai iese (un mm de ata de ex).
  Am 20 de ani si imi este cam frica sa merg la medici, asa ca as dori sa imi spuneti daca este vreun risc, daca s-ar putea sa ma confrunt cu vreo disfunctie, ceea ce nu am intalnit pana acum, daca s-ar putea pune problema de infertilitate, sau ar trebui sa merg la un consult, ar fi bune vreun tratament(nu ma intereseaza neaparat ce doar sa-mi ziceti daca ar fi nevoie). Va multumesc anticipat, si as dori daca se poate sa-mi trimiteti si pe mail raspunsul!

  • Buna seara,
   In primul rand un consult la un medic specialist de chirurgie pediatrica. Aesta va va sfatui ce aveti de facut.
   Cu respect, dr. Serban

  • buna seara,
   testiculul necoborat produce testosteron dar isi diminua progresiv cu varsta capacitatea de a genera spermatozoizi astfel incat la varsta adulta testiculul respectiv este “steril”. In plus, riscul redutabil este cel de transformare maligna.
   Cu respect, dr. Serban

 19. buna ziua ,
  am un baietel de 3 ani si 9 luni,operat de crypsorhidie stanga la varsta de un an, dupa ce tratamentul de hormoni a esuat. totul este ok acum, in schimb, testiculul drept a fost o perioada se “sus-jos”, dupa care , de aprox 6 luni, nu i-a mai coborat. e posibil ca un un copil nascut cu crypsorhidie la un testicul, sa o “dobandeasca” cumva si la celalalt la aprox 3 ani? exista vreo sansa sa nu mai ajunga la operatie? Dvs ce recomandati? Va multumesc anticipat,
  Lavinia A.

  • buna seara,
   ar putea fi vorba de un testicul flotant care in timp a ramas sus fixat (din descrierea pe care o faceti d-voastra), situatie pentru care nu exista decat sanctiune chirurgicala. Pentru mai multa siguranta, va recomand calduros o consultatie la un cabinet de chirurgie si ortopedie pediatrica.
   Cu respect, dr. Serban

 20. Buna ziua,

  baietelul s-a nascut cu un testicol flotant, celalalt perfect normal. Am fost sfatuiti sa asteptam pana la varsta de 1 an fiindca va cobora singur. Nu stim exact daca in aceasta perioada a mai coborat sau nu, nu am urmarit in mod special. La un an am inceput sa facem ecografii periodic, la nici una nu s-a vizualizat testicolul flotant nici in canalul inghinal si nici in abdomenul inferior. De atunci am urmarit si nu l-am vazut coborat niciodata, ni s-a parut de cateva ori dar nu suntem siguri. Celalalt testicol este in continuare perfect normal. Acum copilul are 1 an si 10 luni. Are diabet tip 1 diagnosticat la varsta de 1 an si face insulina, in afara de asta nici o alta problema de sanatate. In aceasta situatie ce putem face? Credeti ca testicolul din abdomen poate fi recuperat? La dvs se poate efectua operatia?

  • Buna ziua,
   La varsta de 1 an si 10 luni este obligatorie coborarea si fixarea testiculului in scrot. Pentru chirurgia pediatrica orhidopexia este o operatie de rutina care se efectueaza si in Spitalul MedLife in conditii de deplina siguranta si confort, Un testicul abdominal la aceasta varsta nu are prea multe sanse de a fi pastrat. Pentru detalii, va astept la o consultatie unde putem discuta mai multe.
   Cu respect, dr. Serban

 21. Va multumesc pentru raspuns. Operatia se poate efectua in aceleasi conditii de siguranta la dvs chiar daca are diabet tip 1 si face insulina? spitalul dispune de un diabetolog pediatru care sa asiste in timpul operatiei, sau care este procedura in acest caz? ( mentionam ca si noi ne dorim sa se rezolve in mediul privat)
  Cand spuneti “nu poate fi pastrat” va referiti la faptul ca e periculos sa fie pastrat in abdomen, sau la faptul ca sunt sanse mici sa mai poata fi recuperat si coborat in scrot?
  Va multumim, daca raspunsul la prima intrebare este favorabil facem tot posibilul sa ajungem la dvs la consultatie ( suntem din Bucuresti). Am intrebat inainte fiindca programul lui este destul de strict, facem 3 injectii zilnic si nu am vrea sa facem acest drum pana la Brasov in cazul in care stim din start ca nu se poate trata la clinica. Inca o data, multumim pentru timpul si atentia acordate!

  • Spitalul are endocrinolog cu experienta, dar nu este necesar ca el sa asiste la operatie. Copilul are o schema de tratament care ii stabilizeaza boala si noi trebuie sa intervenim numai cand valorile biologice sunt stabilizate.
   Chiar daca testiculul intraabdominal intruneste calitatile anatomice pentru a putea fi coborat in scrot (aspect, volum, funicul spermatic suficient de lung pentru a putea fi coborat in scrot) este de preferat indepartarea lui datorita riscurilor de degenerare maligna care sunt mai mari la aceasta varsta. Insa, daca diagnosticul de testicul intraabdomial nu a fost pus cu certitudie, exista un procent mare de cazuri in care testiculul este gasit pe traiectul sau normal de coborare dar ivestigatiile imagistice anterioare nu au putut sa-l deceleze.
   Cu respect, dr. Serban

 22. Buna ziua,

  Baietelul meu s-a nascut la 39 saptamani, 3260 gr, 50,05 cm, cu testicul drept necoborat in scrot, dar vizibil in zona inghinala,sus, coborand la baie.
  La 7 luni, a fost vazut de un chirurg de la Alexandrescu, care ne-a spus ca nu recomanda tratamentul cu hormoni si ne asteapta la operatie, dupa ce implinim 1 an.
  Acum are 1 an si 3 luni si a fost vazut recent de un alt chirurg de la Budimex, care recomanda hormoni si apoi operatie, daca mai e cazul.
  Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, pentru ca nu mai stiu catre cine sa ma indrept si sunt presata de timp, iar acesti doctori sunt foarte relaxati in ceea ce priveste varsta copilului!

  • Buna ziua,
   daca a facut o cura de pregnyl inaintea varstei de 1 an si rezultatul nu e cel dorit, repetarea curei dupa aceasta varsta este inutila.
   Recomandarea este pentru coborare si fixare chirurgicala a testiculului in scrot.
   Cu respect, dr. Serban

 23. Nu a facut tratament hormonal, pentru ca ne-a fost recomandat acum, dupa 1 an. Mai are sens?
  Dumneavoastra, personal, ati recomanda acest tratament pentru a va fi mai usor la operatie, sau reusita chirurgicala nu depinde de asta?

  Va multumesc din suflet pentru raspuns!

 24. Buna seara

  am un baietel in varsta de 10 ani. Din cand in cand se plange de dureri de burtica dar la ecografiile abdominale nu s-a constatat nimic anormal si nici la analizele efectuate. Acum am observat faptul ca testiculele exista, ies la suprafata, dar nu sunt coborate chiar in locul lor – sunt putin mai sus, iar cand sta in picioare sau cand rade i se retrag in interior.

  Este normal sa fie asa?
  Testiculele care nu sunt coborate normal pot cauza dureri abdominale?

  Multumesc

  • buna seara,
   la varsta de 10 ani testiculele trebuiesc sa fie coborate si fixate in scrot. Nu este insa exceptionala situatia in care ei sunt “flotanti” periodic ridicandu-se pentru scurte perioade de timp. Durerea abdominala este un semn ce apare precoce in cazul torsionarii testiculului, coborat sau nu, dar aceasta pare a nu fi situatia copilului d-voastra. Este bine totusi sa programati o consultatie la un chirurg pediatru pentru a vedea daca se impune coborarea si fixarea chirurgicala.
   Cu respect, dr. Serban

 25. buna seara,sotul meu are 31 ani si un testicul necoborat,si cel care il are coborat a fost coborat la 21 ani in armata….prin operatie,am facut acum cateva zile o analiza de spermograma si are azoospermie.ce ne puteti sfatui sa facem,ne dorim foarte mult un copil .Se mai poate face ceva?

  • Buna seara,
   Azoospermia este situatia cea mai uzuala in cazul testiculilor necoborati. In cazul sotului d-voastra exista si alte riscuri mult mai severe, tinand cont ca un testicul a fost coborat extrem de tarziu (21 ani in loc de 1 an !!) iar celalalt testicul nu este coborat nici acum la 31 ani!
   Nu stiu daca se poate face ceva pentru a putea el personal sa poata sa fie donatorul unor spematozoizi viabili. Va recomand consul la urolog si la un cabinet de fertilitate.
   Cu respect, dr. Serban

 26. Baietelul meu nu are un testicul….am facut ecografii dar nu s_a gasit. Am inteles ca trebuie sa_l operam, dar cel mai frica imi este de anestezie…pt ca la vaccinul de 1 an a plans aproape sa lesine si nu sta cu altcineva in afara de noi…acum are 1 an si o luna si ne gandeam ca prin mai sa_l operam. eu am nascut la medlife eva brasov. acolo sunteti dr? in ce consta anestezia?

  • Buna seara,
   Temerile d-voastra nu sunt justificate. La varste mici se iau toate masurile pentru a indeparta toate problemele legate de disconfortul atat al parintilor cat si al pacientului. Va sugerez sa va programati la o consultatie la Spitalul Medlife Brasov, str. Turnului nr.5A, la nr. de telefon 0268/960
   Cu respect, dr. Serban

 27. am un baietel de 2 ani si 9 luni si in urma unei interventi chirurgicale [hernie inghinala dr ] la 11 luni , au fost descoperitii ambii testiculii pe dreapta plus resturii muleriene. astept si eu un raspuns . va multumesc

  • buna seara,
   situatia pe care o descrieti se intalneste extrem de rar dar este posibila. Este interesant de stiut care era pozitia testiculelor inainte de acea interventie chirurgicala!! In orice caz, nu ma pot pronunta mai mult inainte de a consulta pacientul
   cu respect, dr. Serban

 28. Am un baietel de 1 an si 10 luni, nascut la termen cu 2,900kg. cu sindromul Down . A avut 3 operatii: prima la trei zile in urma neeliminarii meconiului, a doua la 9 luni cu megacolon congenital(colostoma) iar a treia eliminarea colostomei la 1an si jumatate. Tranzitul si operatiile sunt bine problema noastra este necoborarea testicolelor. La ecograf s-a vazut acu 1an unul dintre testicole pe canal dar nu a coborat deloc. Intrebarea mea este daca ar avea rost tratamentul dat de chirurg cu Pregnyl 250U.I./sapt. timp de 10 saptamani injectabil la aceasta varsta mai ales in cazul lui cu Down? Va rog sa-mi spune-ti daca s-ar putea face la amandoua testicole o singura interventie (nu e daunator la varsta asta anesteziile repetate?)sau e mai indicat in doua etape. Ati mai putea sa imi spuneti daca este dificila interventia, recuperarea este lunga? Va multumesc,mult!!

  • Buna seara,
   La aceasta varsta tratamentul cu gonadotrofina corionica nu cred ca mai poate avea un efect asupra coborarii si fixarii testiculului in scrot. Singura atitudine logica este coborarea chirurgicala. Personal nu sunt adeptul interventiei chirurgicale bilateral datorita disconfortului generat pacientului, iar doua anestezii generale la interval de o luna si pentru durata de timp f. scurta (cel mult o jumatate de ora) nu pot cauza probleme. Interventia este o interventie de rutina intr-un serviciu de chirurgie pediatrica iar problema “recuperarii” nu se ia in discutie la copil practic de a doua zi dupa interventie reluandu-si “programul” zilnic cu care este obisnuit.
   Cu respect, dr. Serban

 29. As dori sa iau legatura cu dvs in leg cu baietelul meu
  Un nr de telefon daca se poate. Multumesc

 30. Buna seara, sunt mama unui baietel de 10 ani si as dori sa va intreb ce este de facut in cazul in care baietelului meu ii migreaza testicolul stang, din scrot in abdomenul inferior(moment in care are un disconfort,) iar prin masaj(pe care si-l face singur) il impinge inapoi in scot. Am sperat ca la un moment dat se va fixa la locul lui, dar incep sa ma ingrijorez.Ce este de facut in acest caz? Va fi necesara interventia chirurgicala? Va multumesc. O seara buna.

  • Buna ziua,
   Deoarece la varsta de 10 ani testiculul nu este fixat in scrot , va recomand interventia chirurgicala de fixare a testiculului. Este singura solutie corecta in acest caz.
   Cu respect, dr. Serban

 31. buna.Am un baietel de 1an si 2 luni si are ambii testiculi necoborati in scrot.In 6.03.2013 am facut prima interventie chirurgicala pe partea dreapta,dar nu s-a reusit coborarea testiculului pana in scrot a fost fixat undeva mai sus.Am primit indicatia de la dr.chirurg sa urmam 5 sapt de tratament cu gonasi 250 u.i.,pana la urm.interventie.Va rog sa-mi spuneti parerea d-voasta,ar mai avea rost?Nu ar putea avea efecte sec.nedorite?Va multumesc foarte mult.

  • Buna ziua,
   In situatia copilului d-voastra tratamentul hormonal poate avea efect benefic in sensul alungirii cordonului spermatic (secundar stimularii cresterii) fapt ce ar permite intr-o interventie ulterioara coborarea testicului in scrot. Este important sa se practice orhidopexia si pe partea opusa, unde nu a fost operat.
   Cu respect, dr. Serban

 32. am si eu o intrebare….Sunt operat de necoborarea testicolului in partea drapta si sunt operat chiar in dreptul apendicelului…este posibil ca acesta sa fi fost scos la operatie?

  • Buna ziua,
   Nu deoarece interventia pentru coborarea testiculului s-a facut extraperitoneal (in afara cavitatii abdominale). Pentru a practica apendicectomia este obligatorie deschiderea cavitatii peritoneale.
   Cu respect, dr.Serban

 33. buna seara,
  am 24 de ani si de ceva timp ma confunt cu o problema.Din cand in cand am dureri in zona genitala (zona pelvina) si am senzatia cum ca testiculul stanga ar urca spre abdomen.nu este neaparat o durere ci mai degraba o stare de incomfort si de asemenea de panica.
  As dori sa stiu cat de grav este acest lucru.
  Multumesc

  • buna seara,
   Urcarea testiculului pe canalul inghinal pentru scurt timp este un fapt frecvent la varste mici. La varsta adulta ascensionarea nu ar trebui sa se produca. Daca acest fenomen este frecvent si este insotit si de un anumit disconfort, va recomand sa consultati un medic urolog.
   Cu respect, dr.Serban

 34. Buna ziua, baietelul meu in vârsta de 8 luni, s-a nascut cu testiculul stâng necoborat. La eco se vizualizeaza testiculul la nivelul orificiului inghinal intern, polul inferior a trecut, iar restul este in abdomen. Eu nu doresc sa mai temporizez atitudinea terapeutica. As dori sa știu dacă Dvs credeți ca in cazul nostru ar avea sanse sa funcționează terapie hormonala sau dacă mai trebuie sa mai temporizam operatia. Va Multumesc!

  • Buna ziua,
   Putem incerca terapia hormonala in cazul testiculului flotant sau oprit in coborare undeva mai jos pe canal. In cazul baiatului d-voastra cred ca nu vom avea beneficii prea mari deci este necesara coborarea si fixarea chirurgicala.
   Cu respect, dr. Serban

 35. Buna seara, primul meu baietel s-a nascut la 38 saptamani cu testicul stang necoborat. Am rezolvat chirurgical, cu succes.Acum sunt insarcinata cu cel de-al 2 lea copil, tot baiat. Este riscul si mai mare de a avea un copil aceeasi problema de testicul necoborat? As putea sa urmez eu un tratament in cursul sarcinii pentru a favoriza coborarea testiculelor intrauterin? Multumesc frumos!

  • Buna seara,
   Nu exista o legatura de cauzalitate in existenta in antecedenta a unui testicul necoborat la un frate. Nu este nevoie sa urmati un tratament in cursul sarcinii.
   Cu respect, dr. Serban

 36. Buna ziua,
  Am un baietel de 1 an si 5 luni, nascut la termen, operat acum 1 luna pentru coborarea si fixarea testiculului stang. Dr. chirurg a spus ca in timpul operatiei a coborat greu testicolul si intrucat este mai mic decat cel drept, ne-a recomandat 3 saptamani injectii cu Pregnyl ( 1000UM din 5000). Am reusit sa gasit Pregnyl pe piata, insa avem rezerva daca nu cumva il va afecta pe cel mic. Tratamentul hormonal ar putea avea reactii adverse? Si care ar putea fi acestea? Sunt sanse ca testicolul sa mai urce? Tratamentul l-ar ajuta sa ajunga la dimensiunile celui drept?
  Va multumesc,
  Cu stima

  • Buna seara,
   Rolul tratamentului cu gonadotrofina corionica este acela de a stimula dezvoltarea aparatului genital, dar in limita tiparului genetic transmis. La doza recomandata, nu poate avea nici-un efect advers si nu poate sa ii faca rau celui mic. Este totusi posibil ca testiculul sa ramana la dimensiunile la care este (adica sa pastreze diferenta de dezvoltare fata de cel drept). In ceea ce priveste reascensionarea testiculului operat, daca fixarea in scrot a fost bine facuta, acest risc este minor.
   Cu respect, dr. Serban

 37. Buna ziua,
  Baietelul meu are 1 an si 10 luni. la iesirea din spital mi s-a spus ca testicolul stang este pe canal si o sa coboare. La controalele ulterioare la medicul pediatru ni s-a spus ca se vede si o sa coboare. Putem asptepta pana la 3 ani cu interventia?
  Dvs ce ne recomandati?

  • Buna seara,
   Parerea mea, impartasita de multi colegi, este ca interventia chirurgicala de coborare si fixare in scrot a testiculului trebuie sa se faca incepand de la varsta de 1 an. La varsta de 1 an la nivelul testiculului necoborat celulele ce vor genera ulterior spematozoizi sunt deja reduse cu aproximativ 5% ca numar, deci vor forma mai putini spermatozoizi. Care ar fi motivul pentru care trebuie asteptat pana la varsta de 3 ani?
   Cu respect, dr. Serban

 38. Buna ziua,
  Am un baietel de 8 luni care are un testicul necoborat care insa nici nu se vede la ecografie.i-am facut ecografie la 4 luni si acum la 8 luni.ce trebuie sa facem?mai trebuie asteptat pana la 1 an?se poate lua tratament hormolnal de acum?mai exista vreo sansa sa il coboram si sa fie bine, chiar si chirurgical?

  • Buna seara,
   In cazul d-voastra ar fi indicat un tratament hormonal, acesta avand rolul si de a stimula dezvoltarea testiculului. Nu putem insa sa avem certitudinea fixarii testiculului in scrot. Daca in urma unei cure de gonadotrofina nu se observa nici-o ameliorare, operatia va rezolva problema fara urmari, daca este practicata cat mai rapid (incepand cu varsta de 1 an).
   Cu respect, dr. Serban

 39. buna ziua, baiatul meu in varsta de 9ani are probleme cu testicolul drept coboara numai cand sta in cada cu apa calda,am fost la medic si nea

  spus ca trebui sa facem tratament cu Pregnyl apoi pauza si dupa 6saptamini operat.Intrebarea mea este trebui sa slabeasca pt administrarea pregnyluluy? are 40Kg si 1,32cm

  • Buna ziua,
   Nu trebuie sa slabeasca pentru a se administra o cura de pregnyl !!!
   Cu respect, dr.Serban

 40. Domnule Dr,
  in cazul unui testicul intraabdominal, decelat ecografic la app 1,5 cm de orificiului inghinal intern, se poate realiza orhidopexia direct fara a ligatura vascularizatia principala si a reveni cu o a2a interventie?
  Va Multumesc!

  • Buna ziua,
   In cazul unui testicul necoborcat situst intraabdomian se poate realiza coborare si orhidopexie in anumite situatii; varsta pacinentului, lungimea funiculului spermaticm etc. Am seriase dubii in ceea ce priveste fixarea definitiva la prima interventie chirurgicala.
   Cu respect, dr. Serban

 41. La ultimul control ecografic, bebele nostru nu avea testiculele coborate in scrot. Mentionez ca sotia este in saptamana 40 de sarcina, si trebuie sa nasca. Controlul ecografic a fost facut in saptamana 39. Suntem la al doilea copil, la primul nefiind o astfel de problema. Mai pot cobori testiculele inainte de nastere? Daca nu, cat de grav este? Va multumesc!

  • Buna ziua,
   Pana in momentul nasterii, testiculul poate cobora si fixa in scrot. Asteptati nasterea copilului si daca testiculul nu este prezent in scot, solicitati un consult de specialitate. Operatia de coborare in scot a testicului (orhidopexia) este o operatie de rutina in serviciile de chirurgie pediatrica.
   Cu respect, dr. Serban

 42. Buna ziua, am un baietel de un an cu testiculul stang ramas la jumatatea canalului inghinal si mi- sa recomandat PREGNYL SE POATE OPERA FARA PREGNIL (deoarece nu-l gasym) SI DACA SUNT REACTII ADVERSE VA MULTUMESC !

  • Buna seara,
   Tratamentul cu pregnyl, dupa varsta de 1 an, are sanse reduse de reusita in ceea ce priveste coborarea si fixarea testiculului in scrot. Va recomand coborarea si fixarea chirurgicala.
   Cu respect, dr. Serban

 43. Buna ziua,
  Prietenul meu a suferit un accident la varsta de 12 ani cand a trebuit refacut canalul inghinal ( petarda). De atunci in momentele de excitatie testicolul urca pe canal. Ce recomdati?

  • Buna seara,
   Nimic !! Este vorba de un reflex cremasterian exagerat care va diminua in timp.
   Cu respect, dr. Serban

 44. Am 27 ani si de la un timp am observat ca testiculele mi se ascund an abdomen.Acest lucru mi se pare iesit din comun.Mi se ascun amandoua nu numai unu,mai ales cand vreau sa fac dragoste,atunci nici nu mai am testicule se ascund an abdomen.Va rog datimi un sfat ce trebuie sa fac,sau ce rezolvare are problema mea.

  • Buna seara,
   Daca nu exista si alte fenomene (cum ar fi durere, tulburari ale actului sexual, etc) nu trebuie sa faceti nimic: reflexul va diminua in timp.
   Cu respect, dr. Serban

 45. Buna ziua, baietelul nostru in varsta de 1 an si 6 luni nu are nici un testicol coborat in scrot. mentionez ca am consultat un medic si in urma unui examen ecografic a constatat ca ambele testicole sunt normal dezvoltate si se afla pe canal. nu ne-a fost recomandat tratamentul cu hormoni si am fost sfatuiti sa mai asteptam pina la varsta de 2 ani pentru operatie. dvs ce ne sfatuiti sa facem ? va multumesc si as dori sa imi dati un nr de telefon pe adresa de mail pentru a stabili o consultatie.

  • Buna seara,
   Dupa varsta de 1 an este recomandat tratamentul chirurgical, fara mari intarzieri pentru a reduce cat mai mult posibil diminuarea capacitatii de spermatogeneza a testiculului.
   Cu respect, dr. Serban

 46. Buna ziua,

  Am un baiat de 4 ani care are un testicul flotant; l-am urmarit timp de o luna la baie, dar acum coboara si ramane, acum dispare.
  Mi-a fost recomandata administrarea de Pregnyl, 3 fiole, timp de 3 saptamani.
  As dori sa stiu daca la aceasta varsta, la 4 ani, mai are vreun efect Pregnyl-ul sau trebuie intervenit chirurgical.
  Am tot citit pe site-uri si am vazut si unele efecte secundare ale administrarii de Pregnyl si nu stiu daca ar trebui sa ii fac aceste injectii sau nu. Sunt intr-o mare dilema.
  Ma puteti ajuta?

  Multumesc anticipat

  • Buna seara,
   Putem incerca fixarea cu pregnyl la varsta de 4 ani in cazul unui testicul flotant dar rezultatul nu este intotdeauna cel asteptat, adica fixarea testiculului in scrot.Personal as opta pentru fixarea chirurgicala care este sigura si deloc complicata.
   Cu respect, dr. Serban

 47. Buna ziua,
  Am un baietel de 1an si o luna.A avut un testicul necoborat la nastere si nepalpabil.Niic in urma ecografiilor nu a fost vazut.Saptamana aceasta i-am facut interventia pentru coborare insa medicul a constatat ca nu exista deloc.
  mai exista vreo sansa sa apara in urma unui tratament hormonal?

 48. Buna seara!am un baietel de 3 luni si are testiculul drept necobarat..testiculului e vizibil ..am fost la un medic chirurg si mi-sa spus sa il opereze acum ..nu e prea devreme ..se poate face un tratament hormonal ?ce tratament ..mi-sa spus ca aceasta problema se mai numeste si hernie inghinala asa este ..cat de grava e problema?va rog din suflet sa-mi raspundeti si sa-mi sugerati un tratament hormonal daca este cazul…va multumesc frumos…

 49. Buna ziua,
  Am un nepotel de 7 ani si jumatate si la un control efectuat la scoala a fost depistst cu un testicul necoborat;precizez ca nu a avut niciodata un simptom pentru aceasta.Este propus pentru operatie peste 3 saptamani. Va intreb,daca nu este prea tarziu pentru o operatie reusita. Va multumesc mult.

 50. Buna ziua!Am nascut baietelul fara testicolul stang,am facut ecografoe la 6luni, la 12 si 18luni insa nu s-a vazut nomic.Curand am facut si RMN insa din cauza gazelor prezente in burtica tot nu s-a vazut nimic, baietelul are 1an si 8luni ce ne sfatuiti? Se poate ca acel testicol sa nu existe deloc?multumesc

  • Buna ziua,
   Testiculul trebuia coborat.
   Operatia poate fi efectuata si
   la aceasta varsta cu respectarea
   unor masuri de siguranta. (biopsie
   intraopetator, supravegherea echo
   a dezboltarii in postoperator)
   Cu respect,
   Dr. Serbam

Lasa un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate *

*

Comentariul dvs va fi procesat. Nu sunt accesptate...